
20 jaar Abattoir: De expo show
De Expo Show wordt een immersieve reis door het hart, hoofd en de bloedbanen van het gezelschap. Voor iedereen die de afgelopen 20 jaar het werk van Abattoir Fermé heeft gevolgd, gemist, of wil herbeleven.
Om bezoekers een optimale beleving te bieden, werken we met reservaties en beperkte publiekscapaciteit. U reserveert een tijdsslot (van 2uur) voor één van de data.
Waar & Wanneer
HEEFT BESLOTEN ER GEEN EIND AAN TE MAKEN
duur: 130 minuten zonder pauze
Els de Schepper heeft een besluit genomen. Ze zal blijven leven. En hoe! Vanaf nu gaat Els zich alleen maar amuseren. Ook al heeft het leven haar de afgelopen jaren regelmatig dikke kletsen uitgedeeld en weet ze soms niet waar die allemaal voor hebben moeten dienen, een ding staat als een paal boven water: Els leeft met veel goesting! En ze wil u ook aansteken! Dat zal ze trouwens niet op haar eentje doen…
Zo krijgt ze hulp van de ondertussen legendarische Rita uit Gent en passeren tal van andere alter ego’s de revue. Bovendien is er de deurenkomedie Els is om zeep!, waarbij de voltallige alter ego-cast tot hun grote paniek te horen krijgt dat het testament van Els verloren werd gelegd. Wat nu? Is Els echt om zeep? Of niet? Een hilarische whodunit in zuivere slapstickstijl!
THEATER VAN A TOT Z
Romeo en Julia zijn verliefd. Hun families haten elkaar. Romeo kiest voor Julia. Julia kiest voor Romeo. En nu?
Ken je veel of weinig Nederlands? Ben je jong of oud? Dat is niet belangrijk, want iedereen die (een beetje) Nederlands verstaat, zal plezier beleven aan deze wervelende voorstelling. Peter Schoenaerts schreef de tekst, Dirk Van Vaerenbergh regisseert. Romeo en Julia is het mooiste liefdesverhaal aller tijden. Het zal je hart sneller doen slaan!
Romeo en Julia is geschikt voor anderstalige tieners en volwassenen die Nederlands leren.
DE KOE
In 2005 bracht de KOE voor het eerst Who’s Afraid of Virginia Woolf? naar Edward Albees klassieker uit 1962. Met Martha en George slaat Albee het ideaalbeeld van de ‘American Dream’ aan diggelen: twee gedesillusioneerde mensen trachten zich aan de sleur van hun relatie trachten te onttrekken door het creeren van leugens en illusies.
Meer dan 50 jaar later is Albees tekst nog steeds even relevant, en de bewerking van de KOE is nog steeds een mijlpaal in hun 30-jarige bestaan. In het kader van het jubileumjaar van de KOE in 2019 mocht deze herneming van Who’s Afraid of Virginia Woolf? dan ook niet ontbreken!
Van en met: Natali Broods, Peter Van den Eede, Michael Vergauwen en Tanya Zabarylo
i.s.m. kunstencentrum nona
D'IRQUE EN FIEN
Duur: 60 min.
Een koppel dat elkaar zoekt, elkaar verliest, elkaar vindt, dat hoopt met de partituren van het leven samen een concert te spelen. In duet balanceren ze van plek naar plek, van ontmoeting naar begroeting. Een reis vol uitdagingen, verrassingen, herkenbaar voor iedereen die nieuwsgierig is.
We zijn allemaal onderweg, met gevulde valiezen, het leven aan het beleven. Evenwicht is soms zoek, harmonie niet altijd makkelijk. Iedereen draagt bij in zijn eigen taal. De taal van d’irque & fien is die van het circus.
Sol bémol is onmiskenbaar dromerig, grappig en voor iedereen die er zin in heeft. De voorstelling, poetisch en ontroerend, prikkelt en kietelt de kinderlijke ziel die in eenieder schuilt.
Van en met: Dirk Van Boxelaere en Fien Van Herwegen
Circusvoorstelling in het theater
West-Vlaams is de moedertaal van Wannes Cappelle, frontman en stuwende kracht van Het Zesde Metaal. Met het nummer Ploegsteert hebben Wannes en zijn groep zich in ons het collectief muziekgeheugen geboord en met Calais wonnen ze in 2017 de MIA voor beste album. In Zeeland, onder een zilte lucht vol aalscholvers, schrijft broeder Dieleman zijn folkliedjes. In zijn eigen Zeeuwse dialect bezingt hij de vogels, het landschap, zijn familie en de weidse horizon. Zijn liedjes zijn ingetogen en verstild, als een verhaal dat iemand je in vertrouwen vertelt. In opdracht van het Motel Mozaique Festival Rotterdam, het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam en de AB in Brussel sloegen zij de handen in elkaar. Zij worden op plaat en podium bijgestaan door de Nederlandse cellist Frans Grapperhaus.
MAXIM WALADI i.s.m. ACTION ZOO HUMAIN
Hoe meer ge rechtdoor rijdt,
hoe meer de poorten zich openen,
hoe dichter ge komt bij het oog
van de storm.
En net als ge denkt, het valt hier
nog wel mee,
dan sluiten de poorten achter u
en zit ge in Brussel.
Mensen van ’t gehucht Lemmeke
komen daar niet.
En ik,
ik sta daar tussen.
Maxime Waladi studeerde in 2016 af aan LUCA Drama. Zijn imposante gestalte, natuurlijk charisma en innemende geestdrift bleven niet onopgemerkt. Tijdens het maakproces van zijn eerste voorstelling Le Chicon vond Waladi een compagnon de route in Zouzou Ben Chikha.
In Le Chicon positioneert deze jonge theatermaker zich in de ruimte tussen verleden en heden, geworteld in interculturele grond – bezaaid met witloofkroppen en durumtarwe. Het is een persoonlijke queeste. Een zoektocht naar een eigen plek in de veranderlijke maatschappij, naar erkenning en gemoedsrust.
Zeg ‘drummer, experiment en verbeelding’ en de naam Teun Verbruggen gaat over ieders tong. Sinds zijn afstuderen in 1999 is hij niet meer weg te slaan uit de top van de Belgische jazzscene.
Hij speelt of speelde samen met Jef Neve, Flat Earth Society, Mauro Pawlowski, Jozef Dumoulin, Uri Cain…
Met zijn typische frisse Teun-touch zoekt hij met dit gloednieuwe kwartet naar een gebalanceerd midden tussen respect voor de muzikale traditie en zijn eigen unieke taal. We horen invloeden weerklinken van Ornette Coleman, de IJslandse basgitarist en componist Skulli Sverisson en van pianist Keith Jarrett. Verbruggen laat zich hiervoor omringen door enkele topmuzikanten uit de jazzscene.
Met: Teun Verbruggen (drums), John Ruocco (klarinet, sax), Nicola Andrioli (piano) en Nathan Wouters (bas)
i.s.m. kunstencentrum nona
Alle muzikale groten der aarde schuiven graag aan in zijn televisieprogramma wanneer hij ze uitnodigt voor Later… With Jools Holland, zowat het beste en invloedrijkste muziekprogramma dat er op het kleine scherm te zien. In Mechelen staat hij in intiemere bezetting op het podium samen met zangeressen Ruby Turner, Louise Marshall en Mabel Holland. Zet je schrap voor een portie R&B met een flinke scheut boogie woogie
Maar naast televisiehost is Jools Holland bovenal een begenadigd pianist, orkestleider en entertainer. Zijn muzikale carriere startte reeds op 15-jarige leeftijd bij Squeeze. Hits als Up the Junction en Cool for Cats brachten de groep wereldwijd succes. In 1987 richtte hij The Jools Holland Big Band op dat gaandeweg uitgroeide tot het befaamde Jools Holland & His Rhythm & Blues Orchestra.
SIEN EGGERS, SOFIE PALMERS, JESSA WILDEMEERSCH EN ARSENAAL/LAZARUS
Voorheen : Looking for Versjinin
Wat als de drie zusters van Tsjechov wel naar Moskou waren gegaan?
Wat als ze na honderd jaar wakker zouden worden vandaag? Wat blijft er over van hun dromen en verlangens?
Voor De beer heeft mij gezien laten Sien, Jessa en Sofie zich inspireren door Tsjechovs Drie Zusters en Rusland vandaag. In tegenstelling tot de zusters, dromend en berustend, nemen deze drie actrices het heft in handen. Ze trekken hun warmste jas aan en doen wat de drie zusters nooit deden, ze gaan naar Moskou. Want is het niet hoog tijd om de wereld in te gaan?
Van en met: Sofie Palmers, Jessa Wildemeersch en Sien Eggers
Een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS
Bart Moeyaert
Open Boek Grand Cru hoeven we niet meer voor te stellen. Ook dit seizoen gaat gastvrouw Greet Pluymers op zoek naar fijne heren of dames die een inkijk geven in hun boekenkast.
Een fijne literair culturele babbel waarbij de gast zijn of haar hart kan uitstorten over wat hem of haar op cultureel vlak bezig houdt en drijft. Ook muziek speelt een prominente rol.
De centrale gast mag zelf een muzikant voorstellen, of we verrassen je met onbekend talent.
Na iedere editie krijgt je van ons steeds het befaamde lijstje met al dat geserveerde lekkers, begeleid door een zondags aperitiefje.
De boeken, het toneelwerk en de poëzie van Bart Moeyaert zijn sinds ‘Duet met valse noten’, zijn debuut uit 1983, door lezers van alle leeftijden ontdekt. Dat geeft hem een aparte plek binnen de Nederlandstalige literatuur. Tot zijn meest bekende titels behoren ‘Blote handen’, ‘Het is de liefde die we niet begrijpen’, ‘Broere’, ‘Jij en ik en alle andere kinderen’ en de poëziebundel ‘Verzamel de liefde’.
WIM OPBROUCK & RON REUMAN
Vijftien jaar geleden was de voorstelling TV Tunes KNT van Wim Opbrouck en Ron Reuman een groot succes. Herkenningsmelodieën van de bekendste tv-programma’s uit onze jeugdjaren werden opgefrist tot eigentijdse muziek. De warme gloed van de nostalgie werd aangevuld met een portie vrolijke opwinding en een aanstekelijke rebellie.
Nu is er, op veler verzoek, een herneming. De Smurfen wonen nog steeds in hun hallucinerende paddestoelenbos, Beertje Colargol ontroert nog altijd met zijn ontzagwekkende fluitefluit en ook Ome Willem serveert zijn royaal belegde broodjes poep weer smaakvol en genereus.
Met: Wim Opbrouck (zang, piano), Ron Reuman (drums), Bart Buls (bas), Nele Paelinck (viool, accordeon), Roeland Vandemoortele (gitaar), Manu Huylebroeck (gitaar), Yves Fernández-Soliño (trompet)
SOETKIN BAPTIST
Tien jaar geleden stond ze met Ishtar en het nummer O Julissi nog op het Songfestival, nadien verhuisde ze naar Noorwegen maar ze keert geregeld naar Belgie terug om op te treden en haar liefde voor Franse muziek te delen.
De onomwonden kracht van het Franse chanson sluit immers naadloos aan bij de vertolking die Soetkin wil neerzetten: zonder omwegen, vastberaden en met een grote drang haar eigen weg te gaan.
In Que Désire verdwijnt Soetkin opnieuw in de krochten van de Franse muziek; in gekende, maar ook vergeten chansons die herleven met en door haar stem.Ze wordt vocaal bijgestaan door Aline Goffin en omringd door enkele veelzijdige rasmuzikanten: BertCandries op gitaar en basgitaar, Luc Vanden Boschop drum, Paul Flush aan de piano, het harmoniumen de accordeon.
ZUIDPOOL
Er zijn weinig toneelteksten die zo universeel betekenisvol zijn, ongeacht waar of wanneer ze worden opgevoerd, dan Tsjechovs Drie Zusters.
Veel meer dan naar de zussen en hun kleurrijke entourage, kijken wij hier naar onszelf. En Tsjechov kijkt op zijn beurt vanuit het jaar 1900 naar ons en vraagt ons wat het is om mens te zijn, wat de zin van lijden is en waarom dat lijden altijd voorafgegaan moet worden door een onverzadigbaar verlangen naar het onmogelijke. Vragen waar de tijd geen vat op heeft zolang we mens zijn.
Zuidpool staat bekend om zijn gedurfde ensceneringen van klassiekers. Voor dit monumentale werk verzamelen ze elf fantastische acteurs voor een avondvullende uitvoering.
Met: Sofie Decleir, Greet Verstraete, Evgenia Brendes, Lukas De Wolf, Koen van Kaam, Jan van Hecke, Kaat Hellings,Jan Hammenecker, Eric Van Herreweghe, Flor Decleir e.a.
i.s.m. ARSENAAL/LAZARUS
JAZZ XS
AdHd’s groepsnaam (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) zou wat verwarring kunnen scheppen gezien het hypnotiserende effect van hun muziek.
De songs die ze maken, hebben alleszins een therapeutisch effect op henzelf. Zoals bij een vulkaan concentreert de energie van hun muziek zich eerst diep vanbinnen om dan in alle intensiteit en kracht uit te barsten. Zowel op hun albums als live speelt AdHd met deze uitbarstende energie.
De IJslanders weerleggen hun roots in jazz niet. Improvisatie en spontane interactie vormen belangrijke componenten. Wonen in een land dat slechts 300.000 zielen telt, vraagt om een grote veelzijdigheid van musici, ze moeten van vele muzikale markten thuis zijn. Die muzikale veelzijdigheid en flexibiliteit inspireert en hoor je in hun composities en improvisaties.
BRONKS
Wat is dat nu eigenlijk, Belg zijn?
Benieuwd naar de identiteit van een land dat vaak afgeschilderd wordt als ‘Absurdistan’, trokken theatermakers Greet Jacobs en Julie Delrue een jaar lang in Belgie rond. Ze interviewden een 100-tal boeiende Belgen in alle uithoeken van het land, op zoek naar de raakpunten en de schoonheid achter al die schijnbare tegenstellingen. Het resultaat is een theaterportret dat de ziel van ons landje blootlegt.
Vijf acteurs transformeren onophoudelijk: van een oude Oostendse visser die niet kan wennen aan het vasteland tot een Olympisch kampioene uit Luik. Van de 13-jarige Yasmina die graag Beyonce wil worden tot een minister van Buitenlandse Zaken met een aanhoudende hoest.
België ondertiteld / La Belgique sous-titrée is een meertalige voorstelling waarbij humor en zelfrelativering nooit ver weg zijn, maar waar niemand onberoerd buiten gaat.
Met: Jean-Baptiste Szézot, Greet Jacobs, Julie Delrue, Atta Nasser en Arber Aliaj (stage)
Gesproken talen: Frans, Nederlands, Engels e.a. (boventiteld FR/NL)
JAN MARTENS & MARC VANRUNXT
De artistieke wegen van dansers en choreografen Marc Vanrunxt en Jan Martens kruisten elkaar geregeld in het verleden en komen nu samen in de vorm van een solo voor Jan. Marc was erbij in de vroege jaren 80, bij het begin van de vernieuwende dansgolf in Vlaanderen. Jan zorgt, ondertussen een paar generaties verder, voor de opvolging en verderzetting.
lostmovements zou kunnen gaan over het zoeken naar verloren en vergeten bewegingen. Het zou een archivering kunnen zijn van toekomstige bewegingen, bijbewegingen, vergeten bewegingen, nieuwe intenties en ambities voor de (dans)toekomst.
Of misschien wordt het een prelude op het verleden van de dans, van dansbewegingen, van motieven en van motivaties. Misschien wordt het een vervolg op Solo Voor Duizend Mannen (Marc Vanrunxt, 1982). Misschien wordt het een knipoog naar Symphonie pour un Homme Seul (Maurice Bejart, 1966).
Dans: Jan Martens / i.s.m. kunstencentrum nona
Harde klanken en heidense opwinding: meer dan 100 jaar geleden veroorzaakte Le Sacre du printemps een waar schandaal. De dag na de première stond er in de kranten: Ce n’est pas le sacre du printemps, mais le massacre du tympan (de slachting van het trommelvlies).
Het was niet zozeer Igor Stravinsky’s muziek die het tumult veroorzaakte, maar Nijinsky’s choreografie, die woester en wilder was dan wat men ooit had meegemaakt. Pianist André de Groote maakte van dit ballet- en orkestwerk een versie voor 4 vleugelpiano’s. Deze wordt nu aangevuld met de oorspronkelijk slagwerkpartijen. La Verita Dance Company danst een nieuwe wervelende choreografie op de opzwepende ritmes en ontluikende muzikale lentetaferelen uit dit meesterwerk.
Choreografie: Alex Kyriakoulis, Natasa Frantzi
Dansers: Anais Van Eycken, Kevin Franc, Giada Castioni, Natasa Frantzi, Jenneke Slaets
Pianisten: Alexandros Sarakenidis, Carla Van Effeltaire, Peggy Jordens, Connie Van den Bergh
Slagwerk: Nik Goovaerts & Frederik sannen
Muziek: Igor Strawinsky, Vladimir Martinov & Graham Fitkin
Muzikale leiding: Tom Van den Eynde
i.s.m. vzw De Vrienden van het Conservatorium
LISABOA HOUBRECHTS & KUIPERSKAAI
Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai maken vitaal en grillig theater, getuige de wervelende versie van Shakespeares The Winter’s Tale en het gedurfde 1095. Nu gaat Lisaboa de confrontatie aan met Hamlet. Ze zet het perspectief van de vrouw centraal en legt de focus op de destructieve relatie tussen Hamlet en zijn moeder, koningin Gertrude.
Grace Ellen Barkey vertolkt de rol van de strijdende Gertrude samen met haar zoon Victor als prins Hamlet en haar dochter Romy in de rol van Ophelia. Hiermee staat een werkelijke familie op scene om de canonieke Hamletfamilie te vertolken. Lisaboa probeert zo tot de essentie door te dringen.
Met: Grace Ellen Barkey, Victor Lauwers, Romy Louise Lauwers, Lobke Leirens, Seppe Decubber en Maxime Rouquart
Een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS
Jan De Wilde is een kleinkunsticoon. Meer dan vijftig jaar muziekgeschiedenis in een leven. Moeiteloos behield hij zijn status. Dankzij liedjes die tot onze culturele ziel zijn gaan behoren: Joke, Een vrolijk lentelied, Walter, Hèhè, Eerste sneeuw, Fanfare van honger en dorst…
Nu hij 75 wordt, vergast hij ons op een nieuwe concerttournee. Onder de titel Hèhè! Wat een Jan! Onnavolgbaar witgallig zilvergrijs, grappig maar bovenal muzikaal ijzersterk. Met het beste uit wat hij ooit op plaat zette en met verborgen parels uit de diepste krochten van zijn eigen repertorium. In stilte koestert Jan het heerlijke bestaan dat hij leidt, diep verscholen in Aaigem. Deze tournee is zijn manier om dankjewel te zeggen, aan publiek en organisatoren, omdat hij zijn leven kon bouwen op liedjes en zingen.
TOM VAN DYCK
Transhumaan mentor Tom Van Dyck doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar de leef-, denk- en doepatronen van dieren. Hij ontdekte wederkerende systemen die het succesverhaal van heel wat dieren verklaren. Op basis van dit onderzoek ontwikkelde hij een revolutionaire methode waardoor aards geluk, relationeel evenwicht en professioneel succes ook voor de mens binnen handbereik liggen. Een vernieuwde kijk op de homo sapiens met praktische tips die onmiddellijk toepasbaar zijn op ieders leven, in gelijk welke situatie. Maak kennis met deze methode en reserveer nu je zitje voor de initiatiecursus. Wees geen struisvogel die zijn kop in het zand steekt en ontdek: Het beest in u.
Tekst en spel: Tom Van Dyck
Wetenschappelijk advies: professor gedragsbiologie Hans Van Dyck
Coach: Wim Helsen
KOEN DE PRETER
De nieuwste voorstelling van Koen De Preter is een zoektocht naar vrijheid: dansvrijheid. Hij ziet het theater als een groot wit canvas waar alle vormen van beweging toegestaan zijn. Dancing is koppig, poetisch, absurd, beklijvend en intens. Eclectisch zoals een maffe discotheek.
Dancing is een statement. Koen doet alles zelf. Hij opent de deuren van het theater, bedient zelf licht en geluid. DIY. Bewust, maar ook omdat de omstandigheden hem ertoe dwingen. De ondertoon van Dancing vertelt over de kwetsbare positie waarin veel kunstenaarszich vandaag bevinden.
Dancing gaat niet alleen over dans an sich, maar ook over de mens achter de kunstenaar, die danst vanuit noodzaak, vanuit zijn ziel.
Choreografie & dans: Koen De Preter
i.s.m. kunstencentrum nona
KAMAL KARMACH
Duur: 60 min. zonder pauze
Kamal Kharmach charmeerde tijdens Humo’s ComedyCup 2014 jury en publiek tot in de finale, met amper één jaar ervaring als stand-upper. In 2016 raakte hij bij het grote publiek bekend door zijn deelname aan De Slimste Mens. Nu staat hij in zijn eerste volavondshow scherper dan ooit. Letterlijk, want hij is zomaar eventjes 120 kilo lichter, maar ook figuurlijk, omdat hij vastbesloten is zijn materiaal van een snedig randje te voorzien.
De jonge comedian is op veel vlakken de schaamte voorbij, maar diep vanbinnen vindt hij zichzelf nog altijd datzelfde onzekere dikkerdje. Want hoewel iedereen hem nu behandelt als een slanke en bekende kerel, voelt hij zichzelf vooral nog steeds een dikke, arme Marokkaan.
i.s.m.Live Comedy
Peter Broderick is een Amerikaanse multi-instrumentalist en zanger die momenteel in Ierland woont. Naast de vele samenwerkingen met goed volk als M. Ward, Laura Gibson, Dolorean, Efterklang, Nils Frahm, Greg Haines en Chantal Acda, wordt Broderick ook geprezen voor zijn solomateriaal. Dat bestaat voornamelijk uit spaarzame klassieke composities, in de huiskamer opgenomen folk en opnames met piano en stem. De muzikale duizendpoot experimenteert voortdurend met verschillende muzikale genres en heeft zo naam gemaakt als een van de boeiendste artiesten in het hedendaagse muzieklandschap.
Zijn laatste album All Together Again is een compilatie van onuitgegeven werk en is verschenen bij Erased Tapes, het befaamde platenlabel waar muzikale zielsverwanten als Nils Frahm en Olafur Arnalds onderdak hebben.
BRUNO VANDEN BROECKE & PETER DE GRAEF
Iconisch toneel!
Een clash tussen archetypen, Een Mythisch treffen, zeg maar ….
Van Emotie versus Ratio,
Fantasie versus Werkelijkheid.
Het vragen wordt in vraag gesteld.
De twijfel, betwijfeld.
Wat rest ons als intellectualisme banaal blijkt,
kennis beperkend, en de hele wereld vast draait in wetenschappelijk onderbouwde tegenstrijdigheden?
Wie de neuk zijn wij!?
Wij mensen?
Een zoektocht,
Alweer. …
Bruno en Peter ontmoetten elkaar tijdens de opnames van Den elfde van de elfde.
Er was tussen beiden van bij de eerste ontmoeting een wederzijdse verstandhouding. Bruno trok zijn stoute schoenen aan en vroeg of hij iets voor hen beiden wilde schrijven. Peters antwoord: ik dacht dat ge het nooit zou vragen
JAN DE SMET & BERT BLOMMEN
Kringwinkels zijn hip. Jong en oud gaan er op zoek naar vintage hebbedingetjes in de hoop een slag te slaan. Maar er zijn ook muzikale schatten te ontdekken. In al die platenbakken vol accordeonmuziek, levensliedjes en vergeten popmuziek zitten namelijk prachtige verhalen verborgen.
Bert Blommen (muzikant, televisieredacteur) en Jan De Smet (muzikaal omnivoor en vinylcollectioneur) duiken in de rijkgevulde platenkasten van de Vlaamse kringwinkels en nemen je mee naar de wereld van vergeten artiesten. Hilarische anekdotes, frappante platenhoezen en verhalen van succes, tragiek, vreugde en verdriet zorgen voor een fijne avond vol nostalgie en cult.
Met: Jan De Smet (zang, gitaar, accordeon), Bert Blommen (verteller), Eric Melaerts (gitaar), Stoy Stoffelen (drums), Dirk Van der Linden (hammond)
HENDRIK LASURE
Hendrik Lasure (SCHNTZL) is een van de jonge jazzwolven van het moment. Al snel nadat hij zijn eerste muzikale stapjes zette bleek dat er meer nodig was om zijn enorme honger te stillen. Een plaat van Dizzy Gillespie zorgde voor de overstap naar jazz.
Als 12-jarige liet hij zich opmerken tijdens de vaste jamsessies in De Werf, Brugge. Sindsdien evolueert hij zich in een rechte lijn richting het kruim van de Belgische jazz. Onder de naam warm bad verzamelt hij al het talent waarmee hij de laatste jaren in aanraking kwam. Een bron van onontgonnen potentieel en tegelijkertijd een synthese van zijn jonge carriere.
Met: Sam Comerford (sax), Vitja Pauwels (gitaar), Benjamin Sauzereau (gitaar), Marco Giongrandi (gitaar), Soet Kempeneer (bas), Casper Van De Velde (drums), Hendrik Lasure (piano)
i.s.m. kunstencentrum nona
PIV HUVLUV
Piv Huvluv is een van de grote Vlaamse comedypioniers en staat 20 jaar op de planken. Het grote publiek kent hem als een geboren verteller en een gepassioneerd muziek-liefhebber, die altijd een song klaar heeft bij een verhaal. Of omgekeerd. De herkenbaarheid van zijn humor zorgt voor een onweerstaanbare meerwaarde. In zijn zesde avondvullende show
Zijn er nog vragen? maakt Piv komaf met de triviale vragen die hem vaak gesteld worden na optredens. Hij beantwoordt ze voor eens en voor altijd op heel eigen wijze. Tijdens (en wie weet ook na) deze voorstelling kom je alles over Piv te weten. De liedjes in je hoofd krijg je er gratis bovenop.
Piv brengt heel smakelijke en authentieke humor met een eigentijds accent… één van de meest authentieke Vlaamse comedians. (De Standaard)
TONEELHUIS, ARSENAAL/LAZARUS | GUY CASSIERS
Lucien is een politieman die op weinig respect kan rekenen. Hij is de risee van de stad die corruptie door de vingers ziet. Totdat er iets in hem kantelt en hij zich zonder enige scrupule ontpopt tot een moordmachine.
Met deze bewerking van Coup de Torchon, een film van Bertrand Tavernier uit 1981, zet Guy Cassiers zijn theatrale zoektocht verder naar de donkerste diepten van de menselijke ziel. Taverniers scherpzinnig inzicht in de menselijke psyche en in de machtsmechanismen maakt dit verhaal universeel.
De samenwerking tussen Guy Cassiers en LAZARUS wordt een confrontatie tussen scenografische precisie en baldadige speelsheid, tussen literaire ernst en schijnbare lichtvoetigheid.
Met: Katelijne Damen, Koen De Graeve, Pieter Genard, Marianne Loots, Gunther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande en Charlotte Vandermeersch
Een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS
JOHAN VERMINNEN
Johan Verminnen is een van de grote iconen van de Vlaamse muziek. Hij maakte kleinkunst ‘elektrisch’, schreef verschillende tijdloze klassiekers en staat inmiddels al 50 jaar op de planken. Zijn nieuwe album Plankenkoorts is een neerslag van liveopnames die de voorbije twee jaar in de belangrijkste zalen van Vlaanderen werden gerealiseerd: Roma, KVS, De Groote Post, Stadsschouwburg Brugge... Ook enkele registraties van zijn doortocht tijdens Boterhammen in het Park 2016 kregen een plaats op deze schijf. En bij een nieuwe plaat hoort een nieuwe concertreeks.
De positieve stress in de kleedkamer, de niet te temmen gedrevenheid om voor elk concert steeds weer alles uit de kast te halen -zeg maar de plankoorts, ook na 50 jaar carriere- zijn het uitgangspunt voor de nieuwe concerttournee.
De Deense componist en pianist Jacob David is al van kindsbeen af onafscheidelijk van zijn piano. Bij het befaamde Canadese platenlabel Moderna Records bracht hij het hemels mooie album Omkuld uit. De titel is een Deens woord dat staat voor iets dat overweldigd wordt, neer wordt gedrukt en over de grond tuimelt door wind of emotie. Voor Jacob David vat dit woord zijn pianomuziek perfect samen. Bij het componeren houdt hij zijn hoofd dicht bij de toetsen en snaren en hoort hij het geluid van de mechaniek en het hout. Maar als hij die muziek loslaat en verweeft met spaarzame elektronica en strijkers creeert hij subtiele, atmosferische snapshots van emoties waaraan je je volledig kan overgeven. Samen met zijn muzikale compagnon en producer Thomas Haahr treedt hij voor de eerste maal in Belgie op.
MATTHIAS VAN DE BRUL
gebergte is een actuele herschrijving van Sofokles’ Oidipous.
De heerser die als pasgeborene met doorboorde voeten wordt achtergelaten op de rotsen. De zoon die zijn vader doodt en met zijn moeder naar bed gaat. De kleine mens die verblind door zijn noodlot op de tast verder moet.
Deze indringende solo onderzoekt de nacht na de tragedie. In een beklemmende setting en met een vurige liefde voor spelerstoneel ensceneert Mechelaar Van de brul het moment na de ramp. gebergte trekt je mee naar het diepst van de nacht en de menselijke ziel in deze donkere indrukwekkende monoloog.
Van de brul heeft een indrukwekkende tekst geschreven die voortdendert op het ritme van zijn lopende voeten, betekeniszwanger en dens, slingerend tussen rap en rijm met een indrukwekkende muzikaliteit. (Theaterkrant)
Van en met: Matthias Van de brul
Coaching: Freek Mariën
OTTO-JAN HAM
Er doen al jaren hardnekkige geruchten de ronde over Otto-Jan Ham. De meeste daarvan zijn absoluut waar. Maar… er is wellicht nog veel meer smeuïgs dat u niet wist over Otto-Jan Ham. Zonde hoor. Misschien is het tijd dat u Otto-Jan wat beter leert kennen, en hij u. Het mag tenslotte van twee kanten komen. Wie weet ontstaat er wel een waardevolle vriendschap?
Of u beiden komt erachter dat het beter is om ‘mekaar voorlopig maar niet meer te zien’. Even goede vrienden. Of net niet. Enfin, we komen er wel uit. En wel in een interactieve, humoristische show met hier en daar –als we niet oppassen –wat ruimte voor ontroering.
i.s.m. Live Comedy
COLLECTIF MALUNES
Collectif Malunes (niet toevallig met Mechelaar Simon Bruyninckx) staat voor jong, pretentieloos en energiek circus. Het gezelschap duikt in een sprookjeswereld en creeert een eigen universum vol absurde en humoristische taferelen.
Net zoals de dwergen van Sneeuwwitje zijn ze met 7 en ze willen graag alle prinsessen samenbrengen in hun tent. Een magisch bos, de kleine zeemeermin, Hans en Grietje en een mysterieuze sprookjeswereld. Maar ook vergiftigde appels, een verloren schoentje, acrobaten die over roodkapje struikelen, ...
Bij Collectif Malunes verdwijnen de prinsessen in hun gewaden, worden grote boze wolven slachtoffers, sterven prinsen van uitputting en worden sprookjespersonages circusartiesten.
Met: Simon Bruyninckx, Juliette Correa, Lola Devault-Sierra, Luke Horley, Gabriel Larès, Arne Sabbe en Nickolas Van Corven
i.s.m. CC Zwaneberg , Liers Cultuurcentrum en de gemeente Sint-Katelijne Waver
Met steun van de Vlaamse Overheid
ACCADEMIE DEL PIACERE feat. FAHMI ALQHAI & ROCIO MARQUEZ
Rocio Marquez is een van de helderste sterren aan de flamencohemel van onze tijd. Met haar albums El Niño en Firmamento toonde ze de traditionele flamenco nieuwe horizonten. Ze haalde tevens een doctorstitel aan de universiteit van Sevilla met een studie omtrent de vocale technieken in flamenco. Deze bijzondere dame won de Giraldillo-prijs voor vernieuwing in flamenco met het project Diálogos de viejos y nuevos sones dat ze samen met de befaamde viola da gamba speler Fahmi Alqhai ontwikkelde. Daarin verbinden ze op een verfrissende wijze flamenco met Spaanse barokmuziek wat ze ook tijdens hun concert in Mechelen zullen doen.
Een organisatie van Festival van Vlaanderen Mechelen i.s.m. Cultuurcentrum Mechelen
GÜNTHER NEEFS & GUY DE PRE
Op zijn laatste album Back to Swing bracht Gunther Neefs de grootste nummers van The Rat Pack weer tot leven. En dat smaakt naar meer. Guy De Pre is in Vlaanderen en omstreken vooral gekend als icoon bij Radio 2. De meeste gekende radiostem van het land is met zijn onmetelijke muzikale kennis een gedroomde gids.
Muziek en auto’s hebben een sterke band gesmeed tussen Gunther en Guy. In 2018 gaan zij samen op de baan op de meest mythische van alle wegen: US Route 66. Deze weg is de Heilige Graal voor elke muziekliefhebber: de jazz en soul van Chicago, blues in Saint Louis, country in Amarillo, Texas , Las Vegas met The Rat Pack en de glamoureuze filmmuziek van Hollywood. Gunther Neefs en Guy De Pre nemen je mee op een zoektocht van 1940 naar de roots van onze muziek.
ARSENAAL/LAZARUS & HET STADSGEZELSCHAP
The Life of Mechelen is een theatervoorstelling, een verhalenshow waarin de stadsbewoners aan het woord worden gelaten, begeleid door professionele theatermakers. Iedereen die bereid is zijn/haar verhaal of ervaringen te delen met het publiek, kan zich aansluiten bij het Stadsgezelschap, dat ondertussen een dertigtal leden telt.
Th e Life of Mechelen omvat zeven afl everingen over evenveel fases in het leven, gespreid over vijf jaar (van 2017 tot 2021).
Deze derde edititie focust op de levensfase van 12 tot 18 jaar: de puberteit. Meer dan daarvoor komt de leeftijdsgroep zelf aan het woord en er staat deze keer dus ook een groep jongeren op het podium. Hiervoor leggen we in samenwerking met Mechelse scholen een langdurig traject af.
Een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS
i.s.m. Hof van Savooien en Sjarabang
TOUT PETIT
Licht! is een voorstelling waarin het licht aan het dansen gaat. Kleine lichtjes en grote spots tollen over het podium. Het licht danst in het rond, en de performers bewegen mee. In licht! maak je kennis met de vele nuances van licht, zoals het schemerlicht van een zaklamp en het felle licht van een grote spot. Elk schijnsel brengt een andere sfeer. De voorstelling prikkelt je verbeelding en zorgt voor verwondering bij jonge kinderen en bij volwassenen. licht! is een woordeloze danstheatervoorstelling over bewegend licht. Aan het eind van de voorstelling wordt het publiek uitgenodigd om zelf te experimenteren met licht.
tout petit laat het licht voor kleuters speels en teder dansen. (Theaterkrant)
Choreografie en dans: Lies Cuyvers en Ciska Vanhoyland
i.s.m. beeldsmederij DE MAAN
HET KWARTIER
Based on a true story...
In 2014 vindt een man een duikerspak tussen de rotsen in Noorwegen. Er steken botten uit de zwemvliezen. De politie komt erbij, afdeling vermiste personen. Niemand kan uitvissen wie het lijk is. Tot de politie telefoon krijgt van collega’s uit Nederland. Ook zij vonden een skelet in een wetsuit.
Dit waargebeurde verhaal vormt het startpunt voor The Wetsuitman, een spannende voorstelling die start als een detective, maar ergens heel anders uitmondt.
Schrijver/regisseur Freek Marien speelt met de grenzen van genres en met uw verwachtingen, veronderstellingen en vooroordelen; samen met een stevige cast van veelzijdige spelers-makers. Oordeel vooral zelf.
Met: Yinka Kuitenbrouwer, Robbert Vervloet en Maxime Waladi
Tekst en regie: Freek Mariën, winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015
STEPHAN GALLAND & (THE MYSTERY OF) KEM
In het oude Egypte duidt Kem op de kleur zwart en verwijst naar de donkere en vruchtbare aarde. Stephane Galland omringt zich met jonge, talentvolle en avontuurlijke Belgische muzikanten.
Hij laat zich ook bijstaan door de uit India afkomstige Ravi Kulur (speelde o.a. met Ravi Shankar) een van de prominentste hedendaagse fluitisten.
In zijn samenwerkingen stelt Stephane Galland de ontmoeting tussen culturen en de verrijking van de muzikale en de ritmische taal centraal.
Met (the Mystery of) KEM exploreert de drummer de wortels van het ritme op het kruispunt van alle muzikale tradities die hij leerde kennen en integreerde in zijn eigen muzikale taal.
Met: Stéphane Galland (Drums), Sylvain Debaisieux (sax), Bram De Looze (piano), Federico Stocchi (bas), Ravichandra Kulur (fluit)
i.s.m. kunstencentrum nona
COMP. MARIUS
Comp. Marius is incontournable als het op locatietheater aankomt. Nu landen ze in de Mechelse Kruidtuin met Figaro, een bewerking van De barbier van Sevilla (1775) en De bruiloft van Figaro (1784). Evelien Bosmans/Eline Kuppens, Frank Dierens, Waas Gramser, Maaike Neuville, Stefaan Degand en Kris Van Trier spelen in openlucht een deurenkomedie zonder deuren.
Tijdens de pauze serveert het gezelschap je een smakelijke paella en een glaasje wijn.
Comp. Marius zet de tanden in Beaumarchais’ trilogie over de barbier Figaro. Dat het werk uit de 18de eeuw dateert, weerhoudt de Mariusrakkers er niet van om er een echt theaterfeest én een ode aan de passionele liefde van te maken... Figaro is een aaneenschakeling van misverstanden, amoureuze verlangens, afgunst en bedrog. Geweldig goed en grappig theater waar je blij van wordt. (Focus Knack)
i.s.m. ARSENAAL/LAZARUS
OPGELET: enkel tickets te verkrijgen inclusief eten
DOOD PAARD
G: Ja, laten we er nog maar eentje
nemen voordat we naar bed gaan.
M: Naar bed gaan? Waar heb je
het over? En de gasten dan?
G: De wat?
M: De gasten. GASTEN.
G: GASTEN!
M: Ja, gasten... mensen. We krijgen gasten.
G: Wanneer?
M: Nu!
Nachtelijke gasten worden meegesleurd in een confrontatie tussen het echtpaar Martha en George, die in een totale oorlog overgaat. De legendarische tekst wordt integraal gespeeld in een sobere enscenering.
Een verschrikkelijk goede voorstelling. En alles treft doel: in volle overtuiging richting ondergang. (Volkskrant)
Met: Kuno Bakker, André Dongelmans, Rosa van Leeuwen en Manja Topper
i.s.m. kunstencentrum nona
ACTION ZOO HUMAIN
Amnes(t)ie snijdt zowel ons collectief verleden als de huidige precaire socio-politieke realiteit aan: kunnen we lessen trekken uit de herintegratie van Oostfronters met oog op de terugkeer van geradicaliseerde IS-strijders? Moeten we vergeten en vergeven?Wat gebeurt er wanneer beide partijen oog in oog komen te staan?
Na jaren de podiumplanken te hebben versleten, kiest Action Zoo Humain nu voor een nooit eerder gezien talkshowformat. Gasten van de avond: een dochter van een Vlaamse collaborateur en een moeder van een Syriestrijder. Gastheer: Bert Gabriels!
Naast dat heldere pleidooi voor historisch bewustzijn en genuanceerde meningsvorming, is het tegelijkertijd ook een vlammende kritiek op de sensatiebeluste mediapraktijk die niet reflecteert of verzoent maar juist uitbuit en polariseert. (Klara)
Concept: Chokri Ben Chikha
Spel: Bert Gabriëls, Dahlia Pessemiers-Benamar, Marijke Pinoy
NIGEL WILLIAMS & RAYEN PANDAY
Comedy Dubbel: een avond, twee shows, tweemaal zo hard lachen! Voor deze dubbelshow geven headliners Rayen Panday weet door de herkenbaarheid van zijn verhalen, zijn persoonlijke verhaal, zijn typetjes en zang zowel in het Nederlands als in het Engels een breed publiek aan te spreken. Zijn eerste drie voorstellingen Drie Keer Rayen, Vrijspraak en Niet Verder Vertellen zijn uitgezonden bij de VARA op NPO 3.
Nigel Williams groeide op in een van de beruchte councilestates rond Bristol, een havenstad in het westen van Engeland. In 2000 wint hij Humo’s Comedy Cup en begint hij voltijds aan comedy te doen. Hij bestookt sindsdien het publiek met zijn kenmerkende up-tempo stand-up comedy.
DE KOE
Mogen we al terugkijken, of is het nog te vroeg?
En is het eigenlijk wel zo’n goed idee om achterom te kijken? Kan dat eigenlijk wel: tegelijk achteromkijken en vooruitgaan?
ACHTER/AF is de afsluiter van een seizoen met reprises en terugblikken op het 30-jarige bestaan van de KOE.
ACHTER/AF is een volle, gezellige avond, uitbundig en intiem als een nachtclub vlak voor sluitingstijd, met genode en ongenode gasten, gewenste en ongewenste intimiteiten. Een avond vol herinneringen en hernemingen, vol confessies en conferences, vol oude liefdes, liederen, plannen en oud zeer. Met daar doorheen het steeds omslachtigere relaas van wat we al die jaren eigenlijk bedoelden.
ACHTER/AF is een permanente toegift. In ACHTER/ AF geven we alleen maar toe.
Van en met: Natali Broods, Peter Van den Eede en Willem de Wolf
i.s.m. kunstencentrum nona
SIMONE DE JONG
Er staat een vierkant. Is het een huis? Er komt geluid uit. Wat gebeurt er binnen? Er gaat een klepje open. Er gaat een lampje aan en uit. Er zit iets of iemand in, dat is duidelijk. Maar wie of wat?
Kluizelaar is een beeldende voorstelling over een minihuis. De zonderlinge bewoner zegt dat hij niet thuis is, maar we horen hem wel. Spannende en geestige voorstelling over alleen zijn en thuis komen.
Het is een eenvoudig en beproefd concept voor jonge kinderen: een doos die beweegt en waarmee van alles gebeurt. (… ) De prachtige soundscape en subtiele belichting maken Kluizelaar voor alle leeftijden een heerlijk theatraal kleinood om helemaal in op te gaan. (De Theaterkrant)
Met: Toon Kuypers
tg STAN
In 1955 ontmoet Francois Truffaut Alfred Hitchcock. Het idee om eenHitchcock te schrijven is geboren. Truffaut is de initiatiefnemer/ provocateur. Hij wil zowel de ware aard van deze kwetsbare en gevoeligeman blootleggen als de grote geheimen.
Hitchcock gaat akkoord om 500 vragen te beantwoorden die uitsluitend over zijn carriere gaan. Het project neemt 4 jaar in beslag. Truffaut zal Hitchcock ondervragen zoals Oedipus het orakel van Delphi.
Aan de hand van het hele oeuvre van Hitchcock zal Truffaut de mechanismes trachten te ontrafelen van de langage d’émotion die aan de grondslag ligt van zijn onnavolgbare stijl, die doet denken aan Kafka, Dostojevski of Poe.
Van en met: Damiaan De Schrijver, Bert Haelvoet en Matthias de Koning
Duur: 90 min. zonder pauze
In deze voorstelling onthullen Peter Hens en Bart Van Caenegem op virtuoze wijze de geheimen rond de Big Bang van de muziek, over de noot waarmee het allemaal begon: Do Groot.
Werken van bekende componisten worden ontleed, musicologische verbanden tussen stijlen en ritmes worden ontbloot, het Vlaamse levenslied gaat aan de wals met de Beethovense romantiek en de barokke Bach barst uit in levenslustige charmezang.
De Frivole Framboos zet de tijd op zijn kop en zoekt het antwoord op de vraag wat er zou gebeuren als vroegere tijden de toekomst waren geweest: zou Mozart zich laten inspireren door Stromae, zou James Last van invloed zijn geweest op Wagner?van invloed zijn geweest op Wagner? De mensheid heeft er een eeuwigheid op moeten wachten, maar de antwoorden zijn de moeite meer dan waard.