
Who's Afraid of Virginia Woolf?
DE KOE
In 2005 bracht de KOE voor het eerst Who’s Afraid of Virginia Woolf? naar Edward Albees klassieker uit 1962. Met Martha en George slaat Albee het ideaalbeeld van de ‘American Dream’ aan diggelen: twee gedesillusioneerde mensen trachten zich aan de sleur van hun relatie trachten te onttrekken door het creeren van leugens en illusies.
Meer dan 50 jaar later is Albees tekst nog steeds even relevant, en de bewerking van de KOE is nog steeds een mijlpaal in hun 30-jarige bestaan. In het kader van het jubileumjaar van de KOE in 2019 mocht deze herneming van Who’s Afraid of Virginia Woolf? dan ook niet ontbreken!
Van en met: Natali Broods, Peter Van den Eede, Michael Vergauwen en Tanya Zabarylo
i.s.m. kunstencentrum nona
Waar & Wanneer
THEATER VAN A TOT Z
Romeo en Julia zijn verliefd. Hun families haten elkaar. Romeo kiest voor Julia. Julia kiest voor Romeo. En nu?
Ken je veel of weinig Nederlands? Ben je jong of oud? Dat is niet belangrijk, want iedereen die (een beetje) Nederlands verstaat, zal plezier beleven aan deze wervelende voorstelling. Peter Schoenaerts schreef de tekst, Dirk Van Vaerenbergh regisseert. Romeo en Julia is het mooiste liefdesverhaal aller tijden. Het zal je hart sneller doen slaan!
Romeo en Julia is geschikt voor anderstalige tieners en volwassenen die Nederlands leren.
MAXIM WALADI i.s.m. ACTION ZOO HUMAIN
Hoe meer ge rechtdoor rijdt,
hoe meer de poorten zich openen,
hoe dichter ge komt bij het oog
van de storm.
En net als ge denkt, het valt hier
nog wel mee,
dan sluiten de poorten achter u
en zit ge in Brussel.
Mensen van ’t gehucht Lemmeke
komen daar niet.
En ik,
ik sta daar tussen.
Maxime Waladi studeerde in 2016 af aan LUCA Drama. Zijn imposante gestalte, natuurlijk charisma en innemende geestdrift bleven niet onopgemerkt. Tijdens het maakproces van zijn eerste voorstelling Le Chicon vond Waladi een compagnon de route in Zouzou Ben Chikha.
In Le Chicon positioneert deze jonge theatermaker zich in de ruimte tussen verleden en heden, geworteld in interculturele grond – bezaaid met witloofkroppen en durumtarwe. Het is een persoonlijke queeste. Een zoektocht naar een eigen plek in de veranderlijke maatschappij, naar erkenning en gemoedsrust.
SIEN EGGERS, SOFIE PALMERS, JESSA WILDEMEERSCH EN ARSENAAL/LAZARUS
Voorheen : Looking for Versjinin
Wat als de drie zusters van Tsjechov wel naar Moskou waren gegaan?
Wat als ze na honderd jaar wakker zouden worden vandaag? Wat blijft er over van hun dromen en verlangens?
Voor De beer heeft mij gezien laten Sien, Jessa en Sofie zich inspireren door Tsjechovs Drie Zusters en Rusland vandaag. In tegenstelling tot de zusters, dromend en berustend, nemen deze drie actrices het heft in handen. Ze trekken hun warmste jas aan en doen wat de drie zusters nooit deden, ze gaan naar Moskou. Want is het niet hoog tijd om de wereld in te gaan?
Van en met: Sofie Palmers, Jessa Wildemeersch en Sien Eggers
Een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS
ZUIDPOOL
Er zijn weinig toneelteksten die zo universeel betekenisvol zijn, ongeacht waar of wanneer ze worden opgevoerd, dan Tsjechovs Drie Zusters.
Veel meer dan naar de zussen en hun kleurrijke entourage, kijken wij hier naar onszelf. En Tsjechov kijkt op zijn beurt vanuit het jaar 1900 naar ons en vraagt ons wat het is om mens te zijn, wat de zin van lijden is en waarom dat lijden altijd voorafgegaan moet worden door een onverzadigbaar verlangen naar het onmogelijke. Vragen waar de tijd geen vat op heeft zolang we mens zijn.
Zuidpool staat bekend om zijn gedurfde ensceneringen van klassiekers. Voor dit monumentale werk verzamelen ze elf fantastische acteurs voor een avondvullende uitvoering.
Met: Sofie Decleir, Greet Verstraete, Evgenia Brendes, Lukas De Wolf, Koen van Kaam, Jan van Hecke, Kaat Hellings,Jan Hammenecker, Eric Van Herreweghe, Flor Decleir e.a.
i.s.m. ARSENAAL/LAZARUS
BRONKS
Wat is dat nu eigenlijk, Belg zijn?
Benieuwd naar de identiteit van een land dat vaak afgeschilderd wordt als ‘Absurdistan’, trokken theatermakers Greet Jacobs en Julie Delrue een jaar lang in Belgie rond. Ze interviewden een 100-tal boeiende Belgen in alle uithoeken van het land, op zoek naar de raakpunten en de schoonheid achter al die schijnbare tegenstellingen. Het resultaat is een theaterportret dat de ziel van ons landje blootlegt.
Vijf acteurs transformeren onophoudelijk: van een oude Oostendse visser die niet kan wennen aan het vasteland tot een Olympisch kampioene uit Luik. Van de 13-jarige Yasmina die graag Beyonce wil worden tot een minister van Buitenlandse Zaken met een aanhoudende hoest.
België ondertiteld / La Belgique sous-titrée is een meertalige voorstelling waarbij humor en zelfrelativering nooit ver weg zijn, maar waar niemand onberoerd buiten gaat.
Met: Jean-Baptiste Szézot, Greet Jacobs, Julie Delrue, Atta Nasser en Arber Aliaj (stage)
Gesproken talen: Frans, Nederlands, Engels e.a. (boventiteld FR/NL)
LISABOA HOUBRECHTS & KUIPERSKAAI
Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai maken vitaal en grillig theater, getuige de wervelende versie van Shakespeares The Winter’s Tale en het gedurfde 1095. Nu gaat Lisaboa de confrontatie aan met Hamlet. Ze zet het perspectief van de vrouw centraal en legt de focus op de destructieve relatie tussen Hamlet en zijn moeder, koningin Gertrude.
Grace Ellen Barkey vertolkt de rol van de strijdende Gertrude samen met haar zoon Victor als prins Hamlet en haar dochter Romy in de rol van Ophelia. Hiermee staat een werkelijke familie op scene om de canonieke Hamletfamilie te vertolken. Lisaboa probeert zo tot de essentie door te dringen.
Met: Grace Ellen Barkey, Victor Lauwers, Romy Louise Lauwers, Lobke Leirens, Seppe Decubber en Maxime Rouquart
Een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS
TOM VAN DYCK
Transhumaan mentor Tom Van Dyck doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar de leef-, denk- en doepatronen van dieren. Hij ontdekte wederkerende systemen die het succesverhaal van heel wat dieren verklaren. Op basis van dit onderzoek ontwikkelde hij een revolutionaire methode waardoor aards geluk, relationeel evenwicht en professioneel succes ook voor de mens binnen handbereik liggen. Een vernieuwde kijk op de homo sapiens met praktische tips die onmiddellijk toepasbaar zijn op ieders leven, in gelijk welke situatie. Maak kennis met deze methode en reserveer nu je zitje voor de initiatiecursus. Wees geen struisvogel die zijn kop in het zand steekt en ontdek: Het beest in u.
Tekst en spel: Tom Van Dyck
Wetenschappelijk advies: professor gedragsbiologie Hans Van Dyck
Coach: Wim Helsen
BRUNO VANDEN BROECKE & PETER DE GRAEF
Iconisch toneel!
Een clash tussen archetypen, Een Mythisch treffen, zeg maar ….
Van Emotie versus Ratio,
Fantasie versus Werkelijkheid.
Het vragen wordt in vraag gesteld.
De twijfel, betwijfeld.
Wat rest ons als intellectualisme banaal blijkt,
kennis beperkend, en de hele wereld vast draait in wetenschappelijk onderbouwde tegenstrijdigheden?
Wie de neuk zijn wij!?
Wij mensen?
Een zoektocht,
Alweer. …
Bruno en Peter ontmoetten elkaar tijdens de opnames van Den elfde van de elfde.
Er was tussen beiden van bij de eerste ontmoeting een wederzijdse verstandhouding. Bruno trok zijn stoute schoenen aan en vroeg of hij iets voor hen beiden wilde schrijven. Peters antwoord: ik dacht dat ge het nooit zou vragen
TONEELHUIS, ARSENAAL/LAZARUS | GUY CASSIERS
Lucien is een politieman die op weinig respect kan rekenen. Hij is de risee van de stad die corruptie door de vingers ziet. Totdat er iets in hem kantelt en hij zich zonder enige scrupule ontpopt tot een moordmachine.
Met deze bewerking van Coup de Torchon, een film van Bertrand Tavernier uit 1981, zet Guy Cassiers zijn theatrale zoektocht verder naar de donkerste diepten van de menselijke ziel. Taverniers scherpzinnig inzicht in de menselijke psyche en in de machtsmechanismen maakt dit verhaal universeel.
De samenwerking tussen Guy Cassiers en LAZARUS wordt een confrontatie tussen scenografische precisie en baldadige speelsheid, tussen literaire ernst en schijnbare lichtvoetigheid.
Met: Katelijne Damen, Koen De Graeve, Pieter Genard, Marianne Loots, Gunther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande en Charlotte Vandermeersch
Een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS
MATTHIAS VAN DE BRUL
gebergte is een actuele herschrijving van Sofokles’ Oidipous.
De heerser die als pasgeborene met doorboorde voeten wordt achtergelaten op de rotsen. De zoon die zijn vader doodt en met zijn moeder naar bed gaat. De kleine mens die verblind door zijn noodlot op de tast verder moet.
Deze indringende solo onderzoekt de nacht na de tragedie. In een beklemmende setting en met een vurige liefde voor spelerstoneel ensceneert Mechelaar Van de brul het moment na de ramp. gebergte trekt je mee naar het diepst van de nacht en de menselijke ziel in deze donkere indrukwekkende monoloog.
Van de brul heeft een indrukwekkende tekst geschreven die voortdendert op het ritme van zijn lopende voeten, betekeniszwanger en dens, slingerend tussen rap en rijm met een indrukwekkende muzikaliteit. (Theaterkrant)
Van en met: Matthias Van de brul
Coaching: Freek Mariën
De Expo Show wordt een immersieve reis door het hart, hoofd en de bloedbanen van het gezelschap. Voor iedereen die de afgelopen 20 jaar het werk van Abattoir Fermé heeft gevolgd, gemist, of wil herbeleven.
Om bezoekers een optimale beleving te bieden, werken we met reservaties en beperkte publiekscapaciteit. U reserveert een tijdsslot (van 2uur) voor één van de data.
ARSENAAL/LAZARUS & HET STADSGEZELSCHAP
The Life of Mechelen is een theatervoorstelling, een verhalenshow waarin de stadsbewoners aan het woord worden gelaten, begeleid door professionele theatermakers. Iedereen die bereid is zijn/haar verhaal of ervaringen te delen met het publiek, kan zich aansluiten bij het Stadsgezelschap, dat ondertussen een dertigtal leden telt.
Th e Life of Mechelen omvat zeven afl everingen over evenveel fases in het leven, gespreid over vijf jaar (van 2017 tot 2021).
Deze derde edititie focust op de levensfase van 12 tot 18 jaar: de puberteit. Meer dan daarvoor komt de leeftijdsgroep zelf aan het woord en er staat deze keer dus ook een groep jongeren op het podium. Hiervoor leggen we in samenwerking met Mechelse scholen een langdurig traject af.
Een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS
i.s.m. Hof van Savooien en Sjarabang
HET KWARTIER
Based on a true story...
In 2014 vindt een man een duikerspak tussen de rotsen in Noorwegen. Er steken botten uit de zwemvliezen. De politie komt erbij, afdeling vermiste personen. Niemand kan uitvissen wie het lijk is. Tot de politie telefoon krijgt van collega’s uit Nederland. Ook zij vonden een skelet in een wetsuit.
Dit waargebeurde verhaal vormt het startpunt voor The Wetsuitman, een spannende voorstelling die start als een detective, maar ergens heel anders uitmondt.
Schrijver/regisseur Freek Marien speelt met de grenzen van genres en met uw verwachtingen, veronderstellingen en vooroordelen; samen met een stevige cast van veelzijdige spelers-makers. Oordeel vooral zelf.
Met: Yinka Kuitenbrouwer, Robbert Vervloet en Maxime Waladi
Tekst en regie: Freek Mariën, winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015
COMP. MARIUS
Comp. Marius is incontournable als het op locatietheater aankomt. Nu landen ze in de Mechelse Kruidtuin met Figaro, een bewerking van De barbier van Sevilla (1775) en De bruiloft van Figaro (1784). Evelien Bosmans/Eline Kuppens, Frank Dierens, Waas Gramser, Maaike Neuville, Stefaan Degand en Kris Van Trier spelen in openlucht een deurenkomedie zonder deuren.
Tijdens de pauze serveert het gezelschap je een smakelijke paella en een glaasje wijn.
Comp. Marius zet de tanden in Beaumarchais’ trilogie over de barbier Figaro. Dat het werk uit de 18de eeuw dateert, weerhoudt de Mariusrakkers er niet van om er een echt theaterfeest én een ode aan de passionele liefde van te maken... Figaro is een aaneenschakeling van misverstanden, amoureuze verlangens, afgunst en bedrog. Geweldig goed en grappig theater waar je blij van wordt. (Focus Knack)
i.s.m. ARSENAAL/LAZARUS
OPGELET: enkel tickets te verkrijgen inclusief eten
DOOD PAARD
G: Ja, laten we er nog maar eentje
nemen voordat we naar bed gaan.
M: Naar bed gaan? Waar heb je
het over? En de gasten dan?
G: De wat?
M: De gasten. GASTEN.
G: GASTEN!
M: Ja, gasten... mensen. We krijgen gasten.
G: Wanneer?
M: Nu!
Nachtelijke gasten worden meegesleurd in een confrontatie tussen het echtpaar Martha en George, die in een totale oorlog overgaat. De legendarische tekst wordt integraal gespeeld in een sobere enscenering.
Een verschrikkelijk goede voorstelling. En alles treft doel: in volle overtuiging richting ondergang. (Volkskrant)
Met: Kuno Bakker, André Dongelmans, Rosa van Leeuwen en Manja Topper
i.s.m. kunstencentrum nona
ACTION ZOO HUMAIN
Amnes(t)ie snijdt zowel ons collectief verleden als de huidige precaire socio-politieke realiteit aan: kunnen we lessen trekken uit de herintegratie van Oostfronters met oog op de terugkeer van geradicaliseerde IS-strijders? Moeten we vergeten en vergeven?Wat gebeurt er wanneer beide partijen oog in oog komen te staan?
Na jaren de podiumplanken te hebben versleten, kiest Action Zoo Humain nu voor een nooit eerder gezien talkshowformat. Gasten van de avond: een dochter van een Vlaamse collaborateur en een moeder van een Syriestrijder. Gastheer: Bert Gabriels!
Naast dat heldere pleidooi voor historisch bewustzijn en genuanceerde meningsvorming, is het tegelijkertijd ook een vlammende kritiek op de sensatiebeluste mediapraktijk die niet reflecteert of verzoent maar juist uitbuit en polariseert. (Klara)
Concept: Chokri Ben Chikha
Spel: Bert Gabriëls, Dahlia Pessemiers-Benamar, Marijke Pinoy
DE KOE
Mogen we al terugkijken, of is het nog te vroeg?
En is het eigenlijk wel zo’n goed idee om achterom te kijken? Kan dat eigenlijk wel: tegelijk achteromkijken en vooruitgaan?
ACHTER/AF is de afsluiter van een seizoen met reprises en terugblikken op het 30-jarige bestaan van de KOE.
ACHTER/AF is een volle, gezellige avond, uitbundig en intiem als een nachtclub vlak voor sluitingstijd, met genode en ongenode gasten, gewenste en ongewenste intimiteiten. Een avond vol herinneringen en hernemingen, vol confessies en conferences, vol oude liefdes, liederen, plannen en oud zeer. Met daar doorheen het steeds omslachtigere relaas van wat we al die jaren eigenlijk bedoelden.
ACHTER/AF is een permanente toegift. In ACHTER/ AF geven we alleen maar toe.
Van en met: Natali Broods, Peter Van den Eede en Willem de Wolf
i.s.m. kunstencentrum nona
tg STAN
In 1955 ontmoet Francois Truffaut Alfred Hitchcock. Het idee om eenHitchcock te schrijven is geboren. Truffaut is de initiatiefnemer/ provocateur. Hij wil zowel de ware aard van deze kwetsbare en gevoeligeman blootleggen als de grote geheimen.
Hitchcock gaat akkoord om 500 vragen te beantwoorden die uitsluitend over zijn carriere gaan. Het project neemt 4 jaar in beslag. Truffaut zal Hitchcock ondervragen zoals Oedipus het orakel van Delphi.
Aan de hand van het hele oeuvre van Hitchcock zal Truffaut de mechanismes trachten te ontrafelen van de langage d’émotion die aan de grondslag ligt van zijn onnavolgbare stijl, die doet denken aan Kafka, Dostojevski of Poe.
Van en met: Damiaan De Schrijver, Bert Haelvoet en Matthias de Koning